Wednesday, 28 December 2011

Diva sangat neh

Salam to ouls, hoping airvee1 [everyone] in gud health. For today kita nak kenalkan with my best fwen kitty. Sajer jer nak break a while wiz my furry mate,  hehehe boleh kan???
Budak ni nama dia ASHLEY, my best fwen bought her about 3 or 4 years back, cuz anak2 dia memang suka catz, mana tidaknya those were the days when my fwen going obarsea, we will baby seat them, most of the time yg twin boys tu. At dat time kat umah kita dah bagi bdk2 tu tidor and close wiz the kitty, masa tu ada Boboy, Lisa and Becky, tapi  tiga tiga ni dah arwah dah, umah pun memang sekangkang kera jer masa tu, sewa flat dbkl!!!! hehehe. Actually the hubby memang tak gemar sangat wiz kitty, yelah sebab hairy kan, bulu mesti berterbangan, kalau nak ikutkan nobody nak bela diz kind of furry pets, tapi their action tu cute, juz cant resist it hehehe. Bertahun jugak budak2 tu memujuk their Ayahanda, now the boys dah 13 years old and the the daughter dah 18, so hoooorayyyy @ last berjaya gak the twins tu mencapai hajat di hati, hehehe, Maybe their ayahanda tot they are big enaf to take care of  pets. I kenal ashley pun baru 3 tahun plus plus.
 
Though dah kenal lama pun, percaya atau tidak, till today i never got the chance to close to her, apa tah lagi kalau nak dukong kan. Minah seko ni memang jual mahal, diva sangat ler tu, grrrrrrrr..geram rasanya. Bila nampak kita datang jer, dah start engine, terkedek kedek naik atas, tak tahulah anak dara ni, susah sunggoh nak mesra ngan org, buatlah or bagilah apa pun, memang tak laku derrr, tak macam kitty kat umah ni, pantang kita duduk, adalah yg datang mengesel, even wiz my fwen pun dia tak close, naik tension gak my fwen tu, hehehe, tapi with the boys dia ok lak, Memang dasar pilih bulu kan????

Geram sangat ngan ashley ni cuz, dahlah tak nak langsung berkenalan ngan kita, Selalunya, seperti biasalah  bila dah melepaq, kadang tu dah pagi pun tak sedar hehehe, tapi ashley ni, ngan catwalk dia selamba jer   landing depan kita, most of the time, ni lah perangai dia,  marah sangat agaknya, tetamu tak balik2 sampai bosan tahap gaban menunggu kat atas hahaha, pandan muka!!!!  
Cer tengok muka  dia ketat memanjang....aiiiii rasa macam nak picit2...ni lah dia species seko yg payah nak dimanjakan. We tot maybe sebab dia lonely, cuz x ada kwn, adehhh!!! salah jugak tot tu, cuz a few months back, on the way back from skool, one of the twin kutip kitty kat tepi jalan,  so bwklah balik supaya minah seko ni ada kwn, leh lah bergurau senda kan, tapi hampeh....dah berbulan2 pun masih tak berubah, dia pandang pun tidak budak kecik tu. The boys letak nama bdk kecik tu TIGER, kaler orange macam kaler Sinchan. Tak sempat nak ambil foto, sebab masa tu fon jem lah pulak. Sekarang ni tiger ni suka gigit ekor ashley yg kembang mambang tu, peh tu mata tekebel kebel, sebab dah tercekek bulu hahaha.
2 minggu lepas i went to the hauz, my fwen dah complain about ramai kitty2 dtg melepak kat depan pintu umah or sumtime atas kete, memang betul pun sampai 4 5 ekor ramainyer, i juz said maybe nak tackle diva yg x ada perasan tu kot hahaha, and kalau nak tahu sumtime my best fwen yg sorg ni leh terasa umah dia dah jadi mcm umah kita hahaha, boleh mcm tu pulak,  so now dia terpaksa bought extra food for them. My thinking is maybe cuz my fwen ni rajin bagi food, tu yg ramai2 datang bwk geng lak hehehe.
K lah itu aje about ashley my best fwen kitty ni, nanti in between my furry furry mate stories, i will insert about my bro and sis nyer kitty eerrrrk.

Friday, 16 December 2011

MANJA AAK

Salam semua, hari ni kita tinjau pasal MANJA AAK erk...
 
Manja ni anak Jeniffer ngan kitty my sis kat Kg Pandan. Dia ni suka wat aksi2 manja,  golek sana, golek sini, manja sgt neh, sampai tak tentu hala punya nak bergolek sgt, so kita letaklah nama dia Manja, tak suka kitty2 lain kacau kalau dia ada dekat kita, mau di charasnyer, cepat terkejut, kalau human dah kira mcm cepat melatah gitu, kalau nak pegang, kena panggil nama dia and pegang kepala dia slow2, sebab kalau dia stat tekejut, siap lah, ada yg calar bala, and yg tak faham tu dia boleh tetiba jer g bantai sapa yg dia rasa nak bantai, kalau dia tak puas hati,  anak dia pun kena jugak.


Manja ni boleh di kategorikan antara kitty yg "Jual Ikan" [selfish], semua tempat jadi tempat dia, yg lain, Sorry Its Fully Booked, jgn hrp nak dapat share. kalau tido kat kerusi, dia boleh panjangkan badan dia, macam dah tak muat sangat neh. Peh tu kalau dia nampak kita pegang bdk2 lain, dia boleh pandang bdk tu, and then dia datang  tampar or ketuk kepala, kalau bdk tu tak belah gak, dia akan duduk atas bdk tu, sampai lah budak tu belah, dia ngan selambanya akan adjust diri dia, and said Ada Aku Kesah....hehehe heh tak lah, tapi mcm tulah lagak dia. Starting from lagak dia tu lah yg we gelar dia Manja AAK [Manja Ada Aku Kesah], yg best tu, dia tahulah lak bila kita panggil. Style tido amatlah memalukan, mcm jantan, tekangkang x tahu malu, so mana yg x sesuai tu, need to cover up lah skit erkkk.....hehehe
Manja ni dah 3 kali bunting, first time dapat 4, and 2 we gave it to my brader's fren, 2nd time dapat 5 tapi semua mati, sebab tak tahan sakit mata, anak2 dia bulu cantik2 tapi tu lah ketahanan badan tak berapa nak kuat. Kali ke 3 dapat 3 tapi yg hidup sekor jer, kita namakan bdk tu QEEQEE, anak Manja and Sinclair. The 4th time tak sempat beranak sebab cepat2 bawak g mandulkan dia, dr kata ms operate Manja anak ada 5 ekor, memang kena mandulkan sb dah byk sgt masa tu, dah nak masuk 35 ekor. Yang 3rd time beranak tu, dia beranak skali ngan Jeniffer, so bila anak2 dia mati, anak Jeniffer jadi mangsa rebutan, anak dia, dia biarkan, anak Jeniffer yg dia susu kan, tu yg selalu kuntaw ngan Jeniffer tu. Pantang Jeniffer belah aje, dia akan took over, kadang tu dia bawak lari ke tempat dia, kesian qeeqee masa tu, langsung tak dipedulikan.. Manja ni pun satu, beranak pandai, part jaga, 101% hampeh and gagal, peh tu anak org nak dirembatnyer....bila kita marah dia wat tak kesah jer.


Sekarang ni dia duduk dalam bilik, sebab duduk kat luar, dia suka cari pasal, specially yg heroin, yg hero kurang skit, but when dok dlm bilik dia low profile skit sb Jeniffer ada, Jeniffer lagi pailang dari dia hehehe.

K lah itu aje about Manja AAK sekor ni, kitty yg cepat melatah, kita pun kena charas gak, melatah lah katakan, hehehe.  Hv a nice w/end olls.

Monday, 12 December 2011

Korean Ke????

Hi olls, beberapa hari ni, pening tengok kitty2 kat umah, tak taw lah mungkin sebab musim kot, baik yg kat luar and kat dalam bilik, asyik nak berkuntaw aje, dah tak kira jantan betina dah. Yang dalam bilik tu si Jeniffer, semua nak di charasnya, pada hal semua tu anak2 dia, kecuali QeeQee and Nimi....woish memang pening. Tulah dia, masing2 nak tunjuk hero and heroin, even yg tak pernah bergaduh pun dah pandai nak kembang2 bulu dah...hebat sangat neh.
K lah hari ni nak kenalkan ngan sekor lagi furry mate, dia ni asal tak tahu dari mana tapi datang umah cik ani kat jombak, peh bagi makan tak nak keluar rumah, dah tu asyik memekak jer, tak tahu apa kehendak hati dia, so kak ina bawak balik umah sini, jadi kita bela jer lah, nama dia Junpyo @ JJ, wah nak korea neh...k-pop gitu hehehe, nama Junpyo ni dapat dari Korean Drama "Boys Over Flowers" yg tengah top masa  tu. Sapa yang suka korean drama mesti tahu Junpyo ni. kalau tak kenal x per, ni kita letak gambar dia erk....hehehe

Aaaaa mampu compare kan furry mate ni ngan korean star...hahaha, ada sama tak hensem dia, keles gitu, tapi disebabkan kak ina suka sgt ngan Junpyo ni, so kita bagilah  nama ni, sebelum ni ada gak partner dia Jan Di, tapi Jan Di ni dah mati, so Junpyo kat umah ni 'SINGLE'....boleh?????


 
Masa kitten, dia ni manja sangat, tidur suka laga pipi ngan kita, bergaya lak tu, dia tak kira tempat, janji dekat ngan kita. dia memang suka macam tu, kalau kita alih dia, dia akan bangun and cari kita. Masa baru dtg umah dia ni sakit mata, teruk and lama nak baik, so seperti biasa we put eye mo jer, ada yg tahan cepat lah baik, yang tak tahan macam Junpyo ni, lain pulak jadi nyer, mata tak berapa nak ok, tapi dah jadi  juling air...sian dia, rasa guilty bila tengok dia jd macam tu, yelah we juz did our best to cured him, punyalah sayang sgt tu yg sampai juling budak tu, kami kerja kan...hehehe sori satu lori Junpyo, tak berniat pun....stat from there lah boleh jadi JJ tu, neway tak apa we still luv u..Juling pun juling lah.
JJ ni actually stand for JUNPYO JULING hahaha, oppss sori ketawa lak, dia ni kalau tengok kita mesti  kena adjust kepala dia sampai teleng2 lah, nak adjust vision katakan...sumtime mcm kelakar sgt sumtime kesian pun ada.
Sekarang ni dah besar, ada nakal skit, suka belari kehulu kehilir, mcm budak meroyan, entah apa yang dikejar entah. Peh tu suka2 hati nak bantai budak2 lain. Kalau berkuntaw lagi lah, dah lah mata tak berapa nak centre, lain yg marah dia, lain yg di bantainyer...hehehe.

Klah citer Junphyo ni sampai takat ni jer, tak banyak pun, tapi dah bela dr kitten kan, adalah special skit, special pun sebab dia juling, itu pun kita yg kerjakan. So what to do, redha aje ngan kejulingan dia tu, hehehe

Bub bbyoooo olls take care and hv a nice day ahead.

Tuesday, 6 December 2011

Kesahnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......

Huitttt.... salam 1 Mesia, lega rasanya tanggunjawab utk kompeni dah settle, sampai demam2 lah dibuatnyer. But its ok, periuk nasi kenalah jaga kan, xkan nak harap neighbour lak, apatah lagi kalau bdk2 kat umah ni yg jaga,  periuk pun mau x berbentuk jadinyer, bdk2 ni sudah kasi adjust huhuhu......
Terasa lama tak tengok bdk2 kat umah, sampai Jeremy and Jessica pun dah nampak besar siap perut 2 ekor ni lowered tuu... yelah bila dah penat, badan pun rasa mcm nak runtuh, now dah settle dapat lah golek2, tapi tak lah bergolek lama2, yelah badan pun tak berapa nak ringan, seram gak kalau tetiba tengok lantai dah berlekok hahaha... Tengah golek2 tu ter notice sumtin, bulu budak2 ni ramai yg dah terhakis macam Animi Anomei, aik pelik gak, isshh kenapa lak ni, takkan semua nak jadi TAPIR lak, ayooo ni macam tak bleh jadi looo, tak tahan makanan ke or sumtin else, silap tafsir mau blog ni kena tutup lak, ater dah semua kitty2 dah mcm TAPIR, kalau tak tutup pun, kena tuka lah nama blog ni, bukan lagi puccycats, but hairytapirindahauz  hehehe.....
 
 
Tengok Okeed lagi laaa, mau jadi hanjin poodle kalau dibiar lama2, x boleh jadi ni, so sunday morning baru ni g lar jumpa dr krishnan, tanya dia, dia suh campurkan vitamin dalam food, tapi tulah takkan semua ada penyakit yg sama, rasanya mcm lain2 keturunan, so i decided to change the food, so the doc suggested Star Pro product feline from US, dia kata lebih kurang mcm Science Plan, so i took yg 18kg nyer. Nanti kita tengok apa kah yg akan terjadi??? ada kah akan jadi  Super Star or Star Pro sak???????
Tapi tu lah dia, masalah kat umah ni kalau tukar jer brand...ada pulak yg tak tahan, specially si Miyoko and Cheeqa tu, mencheche cheche,  kes Cirit no Brake, sakit  jiwa raga menengoknyer, kalau boleh di pakaikan pampers memang kak ina dah pakaikan pd bdk 2 ekor tu. Moping time pun betambah lah jugak, phoo phoo cair ni baunyer kurang menyenangkan, Air Purifier pun x mampu nak cover baunyer, tapi whatever it is, we try to  minimize the smell as good as it can be done lah. Kalau tak,  mau terasa mcm tinggal dalam Zoo hehehehe.

Ptg ahad baru ni, bdk2  ni ada tetamu, my kazen brader [bro kak ina] n wife 2gether wiz her sis, datang nak berkenalan with my furry hauz mate, tapi mcm biasalah, mana yg pemalu tu tetiba jer jadi huru hara x tentu hala bila tengok org luar dtg, lesap ntah kemana, dah memang x bleh wat apa dah, habitat kucingkan, sebab tulah org dolu2 ada pepatah Malu Malu Kucing, hahaha.tapi yg tak berapa nak malu @ tak tahu malu, ramahnyer melebihkan tuan tanah kedaung. Actually my kazen ni pun catz luver gak, tu yg dtg wat rombongan sambil belajar katanyer, neway bdk2 ni said "Thanks for Coming" (^^),

Ytd nite after balik from laypaqing wiz my brader, ternampak mamat sekor ni tido baik punya atas motor sapa pun tak tahu, mamat gelandangan ni selalu mintak mkn kat kitorg, siap g kat kete lagi, memang every month we will bought xtra food for stray catz, so dalam kete memang ada jer makanan,  tapi malam semalam mcm sunyi jer, sekor pun x ada termasuklah mamat ni...dalam hati berkata, aik takan management dah report kat DBKL suh angkut yg gelandangan ni???, kesian nyer,  tapi bila nak sampai lift, nah engkau, tgk mamat ni tengah baik punya landing, sampai tak sedar lah kita amik foto dia, hehehe..silap rupernyer kata hati ku ini, next time jgn bagi kata apa2 hahaha.
Hari ni lak time to beli grocery, makanan untuk tuan rumah pulak, seperti biasa, we will pesan lah kat bdk, jgn gaduh2, so semua baik aje. Laypaq2 tengok big boss siap2 nak kuar.....gudddd kitty, macam ni lah bagus tak gaduh2 kan.
Tapi bila balik je umah, tengok bulu, fine tak ada pun, bagusss  tak ada yang berkuntaw, dengar gak pesan kita, tapi tgk other half of the hall, Masyaallah, tepok dahi tengok apa bdk2 ni dah buat???????

Ayoyo bdk2 ni wat party tisu rupernye, mana pulak lah bdk2 ni leh jumpa tisu ni????, dah tu bila kita marah, ada yg lari kebelakang, konon nak bagitahulah, I'm not guilty k, ada pulak yg main sliding sliding, yg si Rio kita marah, lagi dia adjust pulak, haaaiiiii bdk2 ni memang gagal lah. Dah lama jugak bdk2 ni tak main tisu mcm ni, ni mesti kes big boss terlepas pandang lupa nak simpan, jadinyer berkemas lah lagi.... huhuhuhu

K olls rasanyer today nyer stories dah wrap up for 3 days nyer kejadian, and i suppose to intro another hauz mate, tapi rasanyer next time lah ye. Taking care and hv a nice days ahead. Bub byooooooooooo

Olaydee Peep