Wednesday, 28 December 2011

Diva sangat neh

Salam to ouls, hoping airvee1 [everyone] in gud health. For today kita nak kenalkan with my best fwen kitty. Sajer jer nak break a while wiz my furry mate,  hehehe boleh kan???
Budak ni nama dia ASHLEY, my best fwen bought her about 3 or 4 years back, cuz anak2 dia memang suka catz, mana tidaknya those were the days when my fwen going obarsea, we will baby seat them, most of the time yg twin boys tu. At dat time kat umah kita dah bagi bdk2 tu tidor and close wiz the kitty, masa tu ada Boboy, Lisa and Becky, tapi  tiga tiga ni dah arwah dah, umah pun memang sekangkang kera jer masa tu, sewa flat dbkl!!!! hehehe. Actually the hubby memang tak gemar sangat wiz kitty, yelah sebab hairy kan, bulu mesti berterbangan, kalau nak ikutkan nobody nak bela diz kind of furry pets, tapi their action tu cute, juz cant resist it hehehe. Bertahun jugak budak2 tu memujuk their Ayahanda, now the boys dah 13 years old and the the daughter dah 18, so hoooorayyyy @ last berjaya gak the twins tu mencapai hajat di hati, hehehe, Maybe their ayahanda tot they are big enaf to take care of  pets. I kenal ashley pun baru 3 tahun plus plus.
 
Though dah kenal lama pun, percaya atau tidak, till today i never got the chance to close to her, apa tah lagi kalau nak dukong kan. Minah seko ni memang jual mahal, diva sangat ler tu, grrrrrrrr..geram rasanya. Bila nampak kita datang jer, dah start engine, terkedek kedek naik atas, tak tahulah anak dara ni, susah sunggoh nak mesra ngan org, buatlah or bagilah apa pun, memang tak laku derrr, tak macam kitty kat umah ni, pantang kita duduk, adalah yg datang mengesel, even wiz my fwen pun dia tak close, naik tension gak my fwen tu, hehehe, tapi with the boys dia ok lak, Memang dasar pilih bulu kan????

Geram sangat ngan ashley ni cuz, dahlah tak nak langsung berkenalan ngan kita, Selalunya, seperti biasalah  bila dah melepaq, kadang tu dah pagi pun tak sedar hehehe, tapi ashley ni, ngan catwalk dia selamba jer   landing depan kita, most of the time, ni lah perangai dia,  marah sangat agaknya, tetamu tak balik2 sampai bosan tahap gaban menunggu kat atas hahaha, pandan muka!!!!  
Cer tengok muka  dia ketat memanjang....aiiiii rasa macam nak picit2...ni lah dia species seko yg payah nak dimanjakan. We tot maybe sebab dia lonely, cuz x ada kwn, adehhh!!! salah jugak tot tu, cuz a few months back, on the way back from skool, one of the twin kutip kitty kat tepi jalan,  so bwklah balik supaya minah seko ni ada kwn, leh lah bergurau senda kan, tapi hampeh....dah berbulan2 pun masih tak berubah, dia pandang pun tidak budak kecik tu. The boys letak nama bdk kecik tu TIGER, kaler orange macam kaler Sinchan. Tak sempat nak ambil foto, sebab masa tu fon jem lah pulak. Sekarang ni tiger ni suka gigit ekor ashley yg kembang mambang tu, peh tu mata tekebel kebel, sebab dah tercekek bulu hahaha.
2 minggu lepas i went to the hauz, my fwen dah complain about ramai kitty2 dtg melepak kat depan pintu umah or sumtime atas kete, memang betul pun sampai 4 5 ekor ramainyer, i juz said maybe nak tackle diva yg x ada perasan tu kot hahaha, and kalau nak tahu sumtime my best fwen yg sorg ni leh terasa umah dia dah jadi mcm umah kita hahaha, boleh mcm tu pulak,  so now dia terpaksa bought extra food for them. My thinking is maybe cuz my fwen ni rajin bagi food, tu yg ramai2 datang bwk geng lak hehehe.
K lah itu aje about ashley my best fwen kitty ni, nanti in between my furry furry mate stories, i will insert about my bro and sis nyer kitty eerrrrk.

Friday, 16 December 2011

MANJA AAK

Salam semua, hari ni kita tinjau pasal MANJA AAK erk...
 
Manja ni anak Jeniffer ngan kitty my sis kat Kg Pandan. Dia ni suka wat aksi2 manja,  golek sana, golek sini, manja sgt neh, sampai tak tentu hala punya nak bergolek sgt, so kita letaklah nama dia Manja, tak suka kitty2 lain kacau kalau dia ada dekat kita, mau di charasnyer, cepat terkejut, kalau human dah kira mcm cepat melatah gitu, kalau nak pegang, kena panggil nama dia and pegang kepala dia slow2, sebab kalau dia stat tekejut, siap lah, ada yg calar bala, and yg tak faham tu dia boleh tetiba jer g bantai sapa yg dia rasa nak bantai, kalau dia tak puas hati,  anak dia pun kena jugak.


Manja ni boleh di kategorikan antara kitty yg "Jual Ikan" [selfish], semua tempat jadi tempat dia, yg lain, Sorry Its Fully Booked, jgn hrp nak dapat share. kalau tido kat kerusi, dia boleh panjangkan badan dia, macam dah tak muat sangat neh. Peh tu kalau dia nampak kita pegang bdk2 lain, dia boleh pandang bdk tu, and then dia datang  tampar or ketuk kepala, kalau bdk tu tak belah gak, dia akan duduk atas bdk tu, sampai lah budak tu belah, dia ngan selambanya akan adjust diri dia, and said Ada Aku Kesah....hehehe heh tak lah, tapi mcm tulah lagak dia. Starting from lagak dia tu lah yg we gelar dia Manja AAK [Manja Ada Aku Kesah], yg best tu, dia tahulah lak bila kita panggil. Style tido amatlah memalukan, mcm jantan, tekangkang x tahu malu, so mana yg x sesuai tu, need to cover up lah skit erkkk.....hehehe
Manja ni dah 3 kali bunting, first time dapat 4, and 2 we gave it to my brader's fren, 2nd time dapat 5 tapi semua mati, sebab tak tahan sakit mata, anak2 dia bulu cantik2 tapi tu lah ketahanan badan tak berapa nak kuat. Kali ke 3 dapat 3 tapi yg hidup sekor jer, kita namakan bdk tu QEEQEE, anak Manja and Sinclair. The 4th time tak sempat beranak sebab cepat2 bawak g mandulkan dia, dr kata ms operate Manja anak ada 5 ekor, memang kena mandulkan sb dah byk sgt masa tu, dah nak masuk 35 ekor. Yang 3rd time beranak tu, dia beranak skali ngan Jeniffer, so bila anak2 dia mati, anak Jeniffer jadi mangsa rebutan, anak dia, dia biarkan, anak Jeniffer yg dia susu kan, tu yg selalu kuntaw ngan Jeniffer tu. Pantang Jeniffer belah aje, dia akan took over, kadang tu dia bawak lari ke tempat dia, kesian qeeqee masa tu, langsung tak dipedulikan.. Manja ni pun satu, beranak pandai, part jaga, 101% hampeh and gagal, peh tu anak org nak dirembatnyer....bila kita marah dia wat tak kesah jer.


Sekarang ni dia duduk dalam bilik, sebab duduk kat luar, dia suka cari pasal, specially yg heroin, yg hero kurang skit, but when dok dlm bilik dia low profile skit sb Jeniffer ada, Jeniffer lagi pailang dari dia hehehe.

K lah itu aje about Manja AAK sekor ni, kitty yg cepat melatah, kita pun kena charas gak, melatah lah katakan, hehehe.  Hv a nice w/end olls.

Monday, 12 December 2011

Korean Ke????

Hi olls, beberapa hari ni, pening tengok kitty2 kat umah, tak taw lah mungkin sebab musim kot, baik yg kat luar and kat dalam bilik, asyik nak berkuntaw aje, dah tak kira jantan betina dah. Yang dalam bilik tu si Jeniffer, semua nak di charasnya, pada hal semua tu anak2 dia, kecuali QeeQee and Nimi....woish memang pening. Tulah dia, masing2 nak tunjuk hero and heroin, even yg tak pernah bergaduh pun dah pandai nak kembang2 bulu dah...hebat sangat neh.
K lah hari ni nak kenalkan ngan sekor lagi furry mate, dia ni asal tak tahu dari mana tapi datang umah cik ani kat jombak, peh bagi makan tak nak keluar rumah, dah tu asyik memekak jer, tak tahu apa kehendak hati dia, so kak ina bawak balik umah sini, jadi kita bela jer lah, nama dia Junpyo @ JJ, wah nak korea neh...k-pop gitu hehehe, nama Junpyo ni dapat dari Korean Drama "Boys Over Flowers" yg tengah top masa  tu. Sapa yang suka korean drama mesti tahu Junpyo ni. kalau tak kenal x per, ni kita letak gambar dia erk....hehehe

Aaaaa mampu compare kan furry mate ni ngan korean star...hahaha, ada sama tak hensem dia, keles gitu, tapi disebabkan kak ina suka sgt ngan Junpyo ni, so kita bagilah  nama ni, sebelum ni ada gak partner dia Jan Di, tapi Jan Di ni dah mati, so Junpyo kat umah ni 'SINGLE'....boleh?????


 
Masa kitten, dia ni manja sangat, tidur suka laga pipi ngan kita, bergaya lak tu, dia tak kira tempat, janji dekat ngan kita. dia memang suka macam tu, kalau kita alih dia, dia akan bangun and cari kita. Masa baru dtg umah dia ni sakit mata, teruk and lama nak baik, so seperti biasa we put eye mo jer, ada yg tahan cepat lah baik, yang tak tahan macam Junpyo ni, lain pulak jadi nyer, mata tak berapa nak ok, tapi dah jadi  juling air...sian dia, rasa guilty bila tengok dia jd macam tu, yelah we juz did our best to cured him, punyalah sayang sgt tu yg sampai juling budak tu, kami kerja kan...hehehe sori satu lori Junpyo, tak berniat pun....stat from there lah boleh jadi JJ tu, neway tak apa we still luv u..Juling pun juling lah.
JJ ni actually stand for JUNPYO JULING hahaha, oppss sori ketawa lak, dia ni kalau tengok kita mesti  kena adjust kepala dia sampai teleng2 lah, nak adjust vision katakan...sumtime mcm kelakar sgt sumtime kesian pun ada.
Sekarang ni dah besar, ada nakal skit, suka belari kehulu kehilir, mcm budak meroyan, entah apa yang dikejar entah. Peh tu suka2 hati nak bantai budak2 lain. Kalau berkuntaw lagi lah, dah lah mata tak berapa nak centre, lain yg marah dia, lain yg di bantainyer...hehehe.

Klah citer Junphyo ni sampai takat ni jer, tak banyak pun, tapi dah bela dr kitten kan, adalah special skit, special pun sebab dia juling, itu pun kita yg kerjakan. So what to do, redha aje ngan kejulingan dia tu, hehehe

Bub bbyoooo olls take care and hv a nice day ahead.

Tuesday, 6 December 2011

Kesahnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......

Huitttt.... salam 1 Mesia, lega rasanya tanggunjawab utk kompeni dah settle, sampai demam2 lah dibuatnyer. But its ok, periuk nasi kenalah jaga kan, xkan nak harap neighbour lak, apatah lagi kalau bdk2 kat umah ni yg jaga,  periuk pun mau x berbentuk jadinyer, bdk2 ni sudah kasi adjust huhuhu......
Terasa lama tak tengok bdk2 kat umah, sampai Jeremy and Jessica pun dah nampak besar siap perut 2 ekor ni lowered tuu... yelah bila dah penat, badan pun rasa mcm nak runtuh, now dah settle dapat lah golek2, tapi tak lah bergolek lama2, yelah badan pun tak berapa nak ringan, seram gak kalau tetiba tengok lantai dah berlekok hahaha... Tengah golek2 tu ter notice sumtin, bulu budak2 ni ramai yg dah terhakis macam Animi Anomei, aik pelik gak, isshh kenapa lak ni, takkan semua nak jadi TAPIR lak, ayooo ni macam tak bleh jadi looo, tak tahan makanan ke or sumtin else, silap tafsir mau blog ni kena tutup lak, ater dah semua kitty2 dah mcm TAPIR, kalau tak tutup pun, kena tuka lah nama blog ni, bukan lagi puccycats, but hairytapirindahauz  hehehe.....
 
 
Tengok Okeed lagi laaa, mau jadi hanjin poodle kalau dibiar lama2, x boleh jadi ni, so sunday morning baru ni g lar jumpa dr krishnan, tanya dia, dia suh campurkan vitamin dalam food, tapi tulah takkan semua ada penyakit yg sama, rasanya mcm lain2 keturunan, so i decided to change the food, so the doc suggested Star Pro product feline from US, dia kata lebih kurang mcm Science Plan, so i took yg 18kg nyer. Nanti kita tengok apa kah yg akan terjadi??? ada kah akan jadi  Super Star or Star Pro sak???????
Tapi tu lah dia, masalah kat umah ni kalau tukar jer brand...ada pulak yg tak tahan, specially si Miyoko and Cheeqa tu, mencheche cheche,  kes Cirit no Brake, sakit  jiwa raga menengoknyer, kalau boleh di pakaikan pampers memang kak ina dah pakaikan pd bdk 2 ekor tu. Moping time pun betambah lah jugak, phoo phoo cair ni baunyer kurang menyenangkan, Air Purifier pun x mampu nak cover baunyer, tapi whatever it is, we try to  minimize the smell as good as it can be done lah. Kalau tak,  mau terasa mcm tinggal dalam Zoo hehehehe.

Ptg ahad baru ni, bdk2  ni ada tetamu, my kazen brader [bro kak ina] n wife 2gether wiz her sis, datang nak berkenalan with my furry hauz mate, tapi mcm biasalah, mana yg pemalu tu tetiba jer jadi huru hara x tentu hala bila tengok org luar dtg, lesap ntah kemana, dah memang x bleh wat apa dah, habitat kucingkan, sebab tulah org dolu2 ada pepatah Malu Malu Kucing, hahaha.tapi yg tak berapa nak malu @ tak tahu malu, ramahnyer melebihkan tuan tanah kedaung. Actually my kazen ni pun catz luver gak, tu yg dtg wat rombongan sambil belajar katanyer, neway bdk2 ni said "Thanks for Coming" (^^),

Ytd nite after balik from laypaqing wiz my brader, ternampak mamat sekor ni tido baik punya atas motor sapa pun tak tahu, mamat gelandangan ni selalu mintak mkn kat kitorg, siap g kat kete lagi, memang every month we will bought xtra food for stray catz, so dalam kete memang ada jer makanan,  tapi malam semalam mcm sunyi jer, sekor pun x ada termasuklah mamat ni...dalam hati berkata, aik takan management dah report kat DBKL suh angkut yg gelandangan ni???, kesian nyer,  tapi bila nak sampai lift, nah engkau, tgk mamat ni tengah baik punya landing, sampai tak sedar lah kita amik foto dia, hehehe..silap rupernyer kata hati ku ini, next time jgn bagi kata apa2 hahaha.
Hari ni lak time to beli grocery, makanan untuk tuan rumah pulak, seperti biasa, we will pesan lah kat bdk, jgn gaduh2, so semua baik aje. Laypaq2 tengok big boss siap2 nak kuar.....gudddd kitty, macam ni lah bagus tak gaduh2 kan.
Tapi bila balik je umah, tengok bulu, fine tak ada pun, bagusss  tak ada yang berkuntaw, dengar gak pesan kita, tapi tgk other half of the hall, Masyaallah, tepok dahi tengok apa bdk2 ni dah buat???????

Ayoyo bdk2 ni wat party tisu rupernye, mana pulak lah bdk2 ni leh jumpa tisu ni????, dah tu bila kita marah, ada yg lari kebelakang, konon nak bagitahulah, I'm not guilty k, ada pulak yg main sliding sliding, yg si Rio kita marah, lagi dia adjust pulak, haaaiiiii bdk2 ni memang gagal lah. Dah lama jugak bdk2 ni tak main tisu mcm ni, ni mesti kes big boss terlepas pandang lupa nak simpan, jadinyer berkemas lah lagi.... huhuhuhu

K olls rasanyer today nyer stories dah wrap up for 3 days nyer kejadian, and i suppose to intro another hauz mate, tapi rasanyer next time lah ye. Taking care and hv a nice days ahead. Bub byooooooooooo

Monday, 28 November 2011

Intan Rado

Salam again, today terasa macam free skit, so boleh lah ketuk ketuk and bercerita, cuz starting 2morrow dah bz @ PWTC dah, kena cover Perhimpunan Agung UMNO for 5 days....huhuhu dah penat mesti kepala hotak pun tepu 5 hari tu, jd today nak story another 2 kitty @ da hauz. Rado & Intan.
Kita start wiz Rado dulu erk cuz diz two "LUV BIRD" memang rapat, Rado tu over protective sgt. Nama Rado and Intan ni dapat from sitcom Indon "INTAN" heronyer nama Rado...mcm sweet sgt couple tu kat sitcom tu, so letak jer lah hehehe.


Rado asalnyer dari Jombak, anak Nina, Nina ni unik cuz mata dia sebelah kuning and sebelah lagi warna hijau, kat Jombak nama Rado ni, cik ani letak "Laboh" sebab dia ni katek, kaki depan pendek skit dr yg kat belakang, tapi bila dah pindah ke sini kita tukar nama dia, nasib baik dia tahu bila kita panggil. 

Rado ni dah di kembirikan. Sekarang badan dia, menjadi2 bulatnya, tapi bulu dia x berapa lebat, jadi bila kasi mandi, nampaklah kulit dia yg pinky2 tu, ada 1 hari tu lepas mandikan dia, nampak dia lari keluar bilik air, tgk dia dah macam Oink Oink lak...hehehe. Ngan Rado ni masalah dia, org luar memang x dapat tgk dia, dapat tengok pun kat fon jerlah sebab bila org datang kat umah, hidup dia akan jadi kelam kabut, lari tak tentu hala cari tempat nak menyorok, ikut dan dia lah mana yg sempat even dalam laci pun bolah dia sumbat badan dia yg gedabak and rendang tu. Memang sampai kesudahlah x dapat tengok. Masa dia kecik, lain pulak masalah nya, dia ni ekor  dah lah sontok, peh tu yg ujung tu leh bengkok direct ke bontot dia, so bila dia berr berr kenalah phoo phoo dia kat ujung ekor tu...dah satu kerja lak kena gi basuh, lama jugak lah dia macam tu...dah mandi kasi wangi tiba2 ekor selemuih ngan phoo phoo. Tapi sekarang dah ok dah, dah besar and ekor pun ada lah panjang sikit, jd no more problem, guuuud boyyyyy


Mata dia cantik, warna biru and bulu putih pulak tu, lagi terserlahlah kebiruannya,  kalau kita panggil, dia datanglah dengan lari tekedek kedek, tapi dia akan golek2 jauh dari kita, dia expect kita yg g ambil dia. Jual mahal tul, dah ujung2 tahun ni bagilah discount skit, hehehe tapi Rado ni x dpt der. Favourite spot dia tido bawah kerusi and kat buai rotan dat i purposely hang for the kitty to hang out, tapi most of the time Rado lah yg conquer.

Intan lak we took it from Komplek Muhibbah di Kg Pandan, dulu ni rajin gak g lepaq with my sis and anak2 buah, my sis poco poco and we juz watch and minum minam jer, so bila nampak si Intan ni sekor2 dia jer, kesian lak so kita bawak balilk. Intan ni tak byk kerenah...semua ok jer, dia ni walaupun rapat ngan Rado tapi setakat hug hug tu ok lah....tapi nak feeling lebih2, sorry i'm not interested hehehe all the hero in da hauz sekor pun x berjaya, habis di terajangnya, since dah macam gitu upernyer, we juz bawak dia and mandul kan ajer.


Intan ni kalau ambil foto, nak melawa jer, peh tu suka tayang ekor dia, dia ingat dia ikan duyong ke apa, sikit sikit pose ekor, x ada pose lain hahaha, tapi xperlah intan....yg penting maintain cun kan.



Tulah dia kalau citer pasal kitty2 ni memang x habis, seronok nak share ngan org, before blogging i would luv telling about them to my nieces, my bro and sis and sumtime at the ofis pun cerita gak to those cats luver. Xper lah at least its enjoying and  make me hepi to share their stories. Hope you guys enjoy it too.

K dats all for now....pas ni kena break cuz nak concentrate with works. 5 hari tu babe...huhuhu, keje dari pagi sampai malam. Its tiring but at the same time interesting.

So take care and have bless day ahead.


Saturday, 26 November 2011

kenapa TAPIRRR??????

TEKA!!! NI KUCING KE TAPIR????
Salam 1malaysia semua :-), today nak citer skit about one of the kitty yg sumtime make me kinda confuse.
Nama kitty ni Nimi, sumtime kalau nak ngada2 pgl lah dia Animi Anomei....hehehe chumil kan. Nimi ni dari mana asal usul dia, hmmm can say zero knowledge lah...sebab dia ni mmg bukan org bagi or kutip kat mana2 pun???? aaaaa  pelikkan so jgn bekerut dahi tu...nanti cepat tua,  lay back dulu and jom lets start the story erk.
Ni baru few days dtg umah
Tersebut lah kesah di sebuah apartment....datang sekor kucing yg hensem, tapi akhirnya dia bertukar menjadi tapir...terkejut nyer hati tidaklah terkata.....hehehe syair guridam x menjadi, juz nak add a little bit of juicy in my intro ni. Ok lah, kalau nak mengarut sampai minggu depan pun x habis kan.

Nimi ni sebenarnya dia ikut Kak Ina naik lift dari basement parking and dengan selambanya dia ikut kat blkg n masuk umah, terus g makan, peh tu  terkangkang tido kat sofa....boleh???? Masa tu umur dia 4 bulan, pada hal masa dalam lift tu kak ina kata ada ramai gak org, tapi dia boleh follow keluar sama2. Ingatkan bila dah bg makan nak lepas keluar baliklah, tapi tgk dah macam x sedar diri jer, dah x sampai hati lak. Kak Ina kata kita bela jer lah, lagipun kita x ada kaler kitty mcm nimi tu.  B4 dibenarkan menjadi hauz mate kita warning dia dulu, kita ckp, kalau nak duduk kat umah ni, kencing or berr berr jgn merata2.....kalau wat hal, kitorg akan hantar dia kat bwh balik. Ya Allah, memang betul pun, sampai kehari ni memang dia x pernah berr berr merata2 pun, bila tgk dia dgr kata, jadi kenalah kota kan kata, maka dengan itu dgn rasminya bertambahlah lagi sekor hero kat umah ni. Masa dia kat luar, dia akan g toilet luar or ke bilik tmpt berr berr yg lain tu, tapi skg dah duduk dlm bilik, dia akan g toilet, wee wee lak dia  suka naik kat toilet seat, and tiap2 pagi memang  kena berebut dengan dia. B4 ni dia  masuk dlm sinki bowl jer and pancut kat situ. Ni dah hapgrade skit mentality dia so gunalah toilet bowl tu, flush memang lum reti lagi...hehehe.


Nimi ni kalau tido nak sedap aje, tapi kalau dah letih sangat merata pun dia main kangkang jer, ikut suka hati dia je, suka mengurut kita, pantang aje tgk kita meniarap, siaplah dia akan naik and satu badan dia picit2, dulu ada gak amik video dia mengurut, tapi entah mana lak tersimpan video tu, cari dah x jumpa, so next time kalau terjumpa, i'll hapload it here k.
Mula2 tinggal kat sini...hensemnyer dia, muka dia bila pandang kita, mcm nak mintak kena picit jer...geram tgk dia, chumil sgt neh, tapi sekarang ni chumil and hensem tu masih maintain, tapi tulah dia...pelik tul....bulu2 dia terhakis sampai dah tinggal....ummmpppp x reti nak explain, tgk jer lah foto dia ye...Sekali pandang tengok dia dah macam TAPIR pun ada hahaha...tu yg kadang2 leh confuse, kita ni bela kitty ke TAPIR???? Rasanya mcm bela kitty, tapi naper dah jadi Tapir lak upernyer....konpius konpius.


Dengan badan dia yg mantap tu and kalau dukong dah macam angkat batu bata berat dia. Kalau tgk dia gaduh lagi kelakar, tengok jer lah mana ada bulu yg nak di tegakkan, kalau ada pun.....alahai ada lah sejemput yg kat ekor tu, tu pun nak tergelak tgk dia, sampai kitorg soundlah kat dia, tak yah lah nimi nak gaduh2 bulu pun x berapa nak ada hahaha, boleh lak dia terkebil kebil tgk kita ckp mcm tu...hehehe memang lawak. 


Yang best ngan nimi ni, mandi kan dia memang cepat dan senang nak keringkan dia, tapi yg tak larat pulak bila dia start nak main2, adehhhh....udahlah bilik tu x berapa nak luas kangkangnyer, dia dengan cikgu shaari tu...tiap2 pagi mesti berlari kehulu kehilir bergurau, main kejar2, kita yg tengah tido pun leh jadi panic...mau tak panicnyer...tgk ler badan dia, sekali dia lari atas perut kita, senak gak dibuatnya. Bila kita marah, stop ler kejap, peh tu lari2 lagi, nak tak nak kenalah bangun aje...kalau mengantuk sambung tido kat bilik sebelah, kalau tak, terus bangun and mop umah....Itu lah ajer lah  activity yg mesti di uruskan setiap hari kat umah ni. Active sungguh!!!!!!!

Oklah rasanya thats about all the story that i could recalled about ANIMI KU TAPIR ni heeheheehhee kitty baru yg ke 5, alamak mcm ramai jer lagi nak di story kan...tak perlah kita pelan2 kayoh k. take care and have a nice weekend.

Wednesday, 23 November 2011

SEEEEDIIIIH NYEEERRRR

Salam semua, today nak share a sad sad story, its about Tenet.



Tenet ni anak Okeed and Cikgu Shaari, tapi dia dah mati huhuhuhu and mati dia trajis sgt, nak citer kat sini pun x sanggup, hari yg dia mati tu kak ina x boleh tido lah. Tenet ni special cuz 2 weeks after dia dilahirkan Okeed sakit and demam, dia x nak menyusukan tenet ni, so kitorg lah yg bagi susu, susu dutch lady lagi, dalam sebulan gak lah, bila dia dah mula mengigit...kita stat bagi dia kitten food. Bila Okeed dah baik sikit, punyalah confuse bdk kenet ni...nampak kitorg jer dia akan datang, emak dia pun  dia dah x heran....menetek langsung lah, lagi dia x hingin pun. So skg dh x ada,  rasa mcm loss sgt...sb bgn pagi jer we will feed him first. Tenet ni style dia makan kelakar and pelek first dia akan sondol food tu dah selemuih muka br dia makan. x tahulah apa nama fesyen nyer. Sedih sgt sb gambar pun x byk dpt snap, dalam fon ada 2 ni jer huhuhuhu.

Since today dah citer about my another dead kitty, here i would like to share with you a vlog that i created specially for my luving furry furry mate that used to be part of our journey in life
video

p/s jgn confuse erk sebab most of the kitty nama lebih kurang sama jer....dengan yg hidup....teringat jer letak ler nama yg dah pergi tu.....

Sunday, 20 November 2011

Scary and no. 4

Hi all, today b4 introducing my 4th catz of the hauz, nak citer skit citer ngeri tapi kelakar. Today sunday 20 Nov, rostered working in the morning shift, biasa lah suboh dh kena bangun. During weekend after Buletin Pagi 730am-8am, the next Berita Terkini will be @ 11am, so i got 3 hrs to continue my sleep...hehehe. usually during diz hours i will drive back home, its about 15mins bila sunday lah jalan x jem. 1015am dah kena gerak back to ofis. Finish work @ 2pm after Buletin 130, reach home about 230pm...so today, balik tadi, keluar jer lift,  i saw a cat tengah laypak baik punya kat depan  umah [pintu tutup], Dalam hati kata anak sapa lah yg telepas ni, mesti dia lapar, so ingat nak bagi makan lah pas tu lepaskan balik, bila dah nak sampai depan pintu another 2 hse to pass through...kucing tu dah bunyi running towards me, sekali tengok dats my kitty, si Rio.

Bila tanya kak ina, dia pun x sedar yg rio x ada, yelah dah ramai sgt, tapi dia perasan yg bila dia baring2 kat kerusi, d heran gak kenapa rio x dtg....isshh rio ni entah mcm manalah dia leh duduk kat luar, mak aiii bederau darah tgk dia berlari kat kita, bising lak tu, apa lah yg dia nak mengadu,... kan????, Dulu dulu belajar bahasa kucing x khatam, cikgu cabut lari, ni lah jadi nya, so dukong and peluk dia, degup jantung dia laju giler, sian dia. Pandai pulak tu, boleh dia tunggu kt pintu umah sampai kita balik, nasib baik tak ada org kebas. Lega rasa hati. Sampai la ni x taw nak fikir mcm mana dia leh ada kt luar, woishhh Rio ni bikin panaz jer lah.

Today i thot of introducing Omei, short form for 'Comel' [cutie]. Omei ni kitty yg boleh di kategorikan baik lah, senang uruskan dia, x byk kerenah, pandai layan diri sendiri, buat ler apa aje, muka rela aje....ala macam "AKAK rela ghitu"...hehehe
Asal dia dari Jombak, ada org bagi 3 ekor, 2 ekor bg kt ofis mate, umur masa tu dalam 3 bulan kalau x silap, so we juz took it sbb masa tu dia cute sgt and colour putih. Sekarang umur dah 3 tahun, dah 2 kali beranak tapi badan mantain jer, tak besar2, mcm yg lain kt umah ni.  Mandikan omei ok, senang sebab dia memang kitty yg x byk molut, maybe dia sedar diri yg dia menumpang kot, hehehe goooodddd kitty. Tapi  bila time mengawan, masyaAllah memekaknyer, kita pun leh naik hangin, kaki kita pun boleh di sondolnyer, dia tak kira, janji dia dapat mengesel badan dia jadi lah, ni namanyer miang tahap gaban.... hahaha.  Dia ni belum di kembiri lagi, ....bukan kambing biri2 ok, cuz we dulukan yg hero2. Kena tengok bajet gak dulu.
Suka main nyorok2 dalam beg, x kira plastic beg ke, handbeg kak ina ke or whatever yg blh dia masuk, peh tu feeling feeling sendiri...boleh???? One more thing about Omei ni, dia tak boleh tengok kitten, dia marah, mau di tamparnyer bdk tu sampai terpelanting lah jugak, apa penyakit dia x taw, dengan yg besar tak pulak dia marah2, berlakon baik ler tu.  Bila dengan kita dia baik sgt pandai buat hal sendiri, tapi bila kt buat2 x tgk dia...mula ler dia nak charas budak2 kecik kt umah tu.memang dasar kakak tiri ni. Kena jerit ngan kak ina, baru lintang punkang dia nyorok, takut kena bantai ngan kak ina lak...hehehehe

I think that's all about Omei...kitty yg x byk bunyi tapi bila tiba time dia....., aaaa jenuh memekak sampai x larat nak dengar. Before ending let share this foto.
Its Chicken day, tunggu kak ina balik dr pasar malam
Dah nampak kak ina, mengelupor x tentu pasal
 Bye for now, next time citer about my fifth kitty lak erk.

Olaydee Peep