Monday, 28 November 2011

Intan Rado

Salam again, today terasa macam free skit, so boleh lah ketuk ketuk and bercerita, cuz starting 2morrow dah bz @ PWTC dah, kena cover Perhimpunan Agung UMNO for 5 days....huhuhu dah penat mesti kepala hotak pun tepu 5 hari tu, jd today nak story another 2 kitty @ da hauz. Rado & Intan.
Kita start wiz Rado dulu erk cuz diz two "LUV BIRD" memang rapat, Rado tu over protective sgt. Nama Rado and Intan ni dapat from sitcom Indon "INTAN" heronyer nama Rado...mcm sweet sgt couple tu kat sitcom tu, so letak jer lah hehehe.


Rado asalnyer dari Jombak, anak Nina, Nina ni unik cuz mata dia sebelah kuning and sebelah lagi warna hijau, kat Jombak nama Rado ni, cik ani letak "Laboh" sebab dia ni katek, kaki depan pendek skit dr yg kat belakang, tapi bila dah pindah ke sini kita tukar nama dia, nasib baik dia tahu bila kita panggil. 

Rado ni dah di kembirikan. Sekarang badan dia, menjadi2 bulatnya, tapi bulu dia x berapa lebat, jadi bila kasi mandi, nampaklah kulit dia yg pinky2 tu, ada 1 hari tu lepas mandikan dia, nampak dia lari keluar bilik air, tgk dia dah macam Oink Oink lak...hehehe. Ngan Rado ni masalah dia, org luar memang x dapat tgk dia, dapat tengok pun kat fon jerlah sebab bila org datang kat umah, hidup dia akan jadi kelam kabut, lari tak tentu hala cari tempat nak menyorok, ikut dan dia lah mana yg sempat even dalam laci pun bolah dia sumbat badan dia yg gedabak and rendang tu. Memang sampai kesudahlah x dapat tengok. Masa dia kecik, lain pulak masalah nya, dia ni ekor  dah lah sontok, peh tu yg ujung tu leh bengkok direct ke bontot dia, so bila dia berr berr kenalah phoo phoo dia kat ujung ekor tu...dah satu kerja lak kena gi basuh, lama jugak lah dia macam tu...dah mandi kasi wangi tiba2 ekor selemuih ngan phoo phoo. Tapi sekarang dah ok dah, dah besar and ekor pun ada lah panjang sikit, jd no more problem, guuuud boyyyyy


Mata dia cantik, warna biru and bulu putih pulak tu, lagi terserlahlah kebiruannya,  kalau kita panggil, dia datanglah dengan lari tekedek kedek, tapi dia akan golek2 jauh dari kita, dia expect kita yg g ambil dia. Jual mahal tul, dah ujung2 tahun ni bagilah discount skit, hehehe tapi Rado ni x dpt der. Favourite spot dia tido bawah kerusi and kat buai rotan dat i purposely hang for the kitty to hang out, tapi most of the time Rado lah yg conquer.

Intan lak we took it from Komplek Muhibbah di Kg Pandan, dulu ni rajin gak g lepaq with my sis and anak2 buah, my sis poco poco and we juz watch and minum minam jer, so bila nampak si Intan ni sekor2 dia jer, kesian lak so kita bawak balilk. Intan ni tak byk kerenah...semua ok jer, dia ni walaupun rapat ngan Rado tapi setakat hug hug tu ok lah....tapi nak feeling lebih2, sorry i'm not interested hehehe all the hero in da hauz sekor pun x berjaya, habis di terajangnya, since dah macam gitu upernyer, we juz bawak dia and mandul kan ajer.


Intan ni kalau ambil foto, nak melawa jer, peh tu suka tayang ekor dia, dia ingat dia ikan duyong ke apa, sikit sikit pose ekor, x ada pose lain hahaha, tapi xperlah intan....yg penting maintain cun kan.



Tulah dia kalau citer pasal kitty2 ni memang x habis, seronok nak share ngan org, before blogging i would luv telling about them to my nieces, my bro and sis and sumtime at the ofis pun cerita gak to those cats luver. Xper lah at least its enjoying and  make me hepi to share their stories. Hope you guys enjoy it too.

K dats all for now....pas ni kena break cuz nak concentrate with works. 5 hari tu babe...huhuhu, keje dari pagi sampai malam. Its tiring but at the same time interesting.

So take care and have bless day ahead.


Saturday, 26 November 2011

kenapa TAPIRRR??????

TEKA!!! NI KUCING KE TAPIR????
Salam 1malaysia semua :-), today nak citer skit about one of the kitty yg sumtime make me kinda confuse.
Nama kitty ni Nimi, sumtime kalau nak ngada2 pgl lah dia Animi Anomei....hehehe chumil kan. Nimi ni dari mana asal usul dia, hmmm can say zero knowledge lah...sebab dia ni mmg bukan org bagi or kutip kat mana2 pun???? aaaaa  pelikkan so jgn bekerut dahi tu...nanti cepat tua,  lay back dulu and jom lets start the story erk.
Ni baru few days dtg umah
Tersebut lah kesah di sebuah apartment....datang sekor kucing yg hensem, tapi akhirnya dia bertukar menjadi tapir...terkejut nyer hati tidaklah terkata.....hehehe syair guridam x menjadi, juz nak add a little bit of juicy in my intro ni. Ok lah, kalau nak mengarut sampai minggu depan pun x habis kan.

Nimi ni sebenarnya dia ikut Kak Ina naik lift dari basement parking and dengan selambanya dia ikut kat blkg n masuk umah, terus g makan, peh tu  terkangkang tido kat sofa....boleh???? Masa tu umur dia 4 bulan, pada hal masa dalam lift tu kak ina kata ada ramai gak org, tapi dia boleh follow keluar sama2. Ingatkan bila dah bg makan nak lepas keluar baliklah, tapi tgk dah macam x sedar diri jer, dah x sampai hati lak. Kak Ina kata kita bela jer lah, lagipun kita x ada kaler kitty mcm nimi tu.  B4 dibenarkan menjadi hauz mate kita warning dia dulu, kita ckp, kalau nak duduk kat umah ni, kencing or berr berr jgn merata2.....kalau wat hal, kitorg akan hantar dia kat bwh balik. Ya Allah, memang betul pun, sampai kehari ni memang dia x pernah berr berr merata2 pun, bila tgk dia dgr kata, jadi kenalah kota kan kata, maka dengan itu dgn rasminya bertambahlah lagi sekor hero kat umah ni. Masa dia kat luar, dia akan g toilet luar or ke bilik tmpt berr berr yg lain tu, tapi skg dah duduk dlm bilik, dia akan g toilet, wee wee lak dia  suka naik kat toilet seat, and tiap2 pagi memang  kena berebut dengan dia. B4 ni dia  masuk dlm sinki bowl jer and pancut kat situ. Ni dah hapgrade skit mentality dia so gunalah toilet bowl tu, flush memang lum reti lagi...hehehe.


Nimi ni kalau tido nak sedap aje, tapi kalau dah letih sangat merata pun dia main kangkang jer, ikut suka hati dia je, suka mengurut kita, pantang aje tgk kita meniarap, siaplah dia akan naik and satu badan dia picit2, dulu ada gak amik video dia mengurut, tapi entah mana lak tersimpan video tu, cari dah x jumpa, so next time kalau terjumpa, i'll hapload it here k.
Mula2 tinggal kat sini...hensemnyer dia, muka dia bila pandang kita, mcm nak mintak kena picit jer...geram tgk dia, chumil sgt neh, tapi sekarang ni chumil and hensem tu masih maintain, tapi tulah dia...pelik tul....bulu2 dia terhakis sampai dah tinggal....ummmpppp x reti nak explain, tgk jer lah foto dia ye...Sekali pandang tengok dia dah macam TAPIR pun ada hahaha...tu yg kadang2 leh confuse, kita ni bela kitty ke TAPIR???? Rasanya mcm bela kitty, tapi naper dah jadi Tapir lak upernyer....konpius konpius.


Dengan badan dia yg mantap tu and kalau dukong dah macam angkat batu bata berat dia. Kalau tgk dia gaduh lagi kelakar, tengok jer lah mana ada bulu yg nak di tegakkan, kalau ada pun.....alahai ada lah sejemput yg kat ekor tu, tu pun nak tergelak tgk dia, sampai kitorg soundlah kat dia, tak yah lah nimi nak gaduh2 bulu pun x berapa nak ada hahaha, boleh lak dia terkebil kebil tgk kita ckp mcm tu...hehehe memang lawak. 


Yang best ngan nimi ni, mandi kan dia memang cepat dan senang nak keringkan dia, tapi yg tak larat pulak bila dia start nak main2, adehhhh....udahlah bilik tu x berapa nak luas kangkangnyer, dia dengan cikgu shaari tu...tiap2 pagi mesti berlari kehulu kehilir bergurau, main kejar2, kita yg tengah tido pun leh jadi panic...mau tak panicnyer...tgk ler badan dia, sekali dia lari atas perut kita, senak gak dibuatnya. Bila kita marah, stop ler kejap, peh tu lari2 lagi, nak tak nak kenalah bangun aje...kalau mengantuk sambung tido kat bilik sebelah, kalau tak, terus bangun and mop umah....Itu lah ajer lah  activity yg mesti di uruskan setiap hari kat umah ni. Active sungguh!!!!!!!

Oklah rasanya thats about all the story that i could recalled about ANIMI KU TAPIR ni heeheheehhee kitty baru yg ke 5, alamak mcm ramai jer lagi nak di story kan...tak perlah kita pelan2 kayoh k. take care and have a nice weekend.

Wednesday, 23 November 2011

SEEEEDIIIIH NYEEERRRR

Salam semua, today nak share a sad sad story, its about Tenet.



Tenet ni anak Okeed and Cikgu Shaari, tapi dia dah mati huhuhuhu and mati dia trajis sgt, nak citer kat sini pun x sanggup, hari yg dia mati tu kak ina x boleh tido lah. Tenet ni special cuz 2 weeks after dia dilahirkan Okeed sakit and demam, dia x nak menyusukan tenet ni, so kitorg lah yg bagi susu, susu dutch lady lagi, dalam sebulan gak lah, bila dia dah mula mengigit...kita stat bagi dia kitten food. Bila Okeed dah baik sikit, punyalah confuse bdk kenet ni...nampak kitorg jer dia akan datang, emak dia pun  dia dah x heran....menetek langsung lah, lagi dia x hingin pun. So skg dh x ada,  rasa mcm loss sgt...sb bgn pagi jer we will feed him first. Tenet ni style dia makan kelakar and pelek first dia akan sondol food tu dah selemuih muka br dia makan. x tahulah apa nama fesyen nyer. Sedih sgt sb gambar pun x byk dpt snap, dalam fon ada 2 ni jer huhuhuhu.

Since today dah citer about my another dead kitty, here i would like to share with you a vlog that i created specially for my luving furry furry mate that used to be part of our journey in life
video

p/s jgn confuse erk sebab most of the kitty nama lebih kurang sama jer....dengan yg hidup....teringat jer letak ler nama yg dah pergi tu.....

Sunday, 20 November 2011

Scary and no. 4

Hi all, today b4 introducing my 4th catz of the hauz, nak citer skit citer ngeri tapi kelakar. Today sunday 20 Nov, rostered working in the morning shift, biasa lah suboh dh kena bangun. During weekend after Buletin Pagi 730am-8am, the next Berita Terkini will be @ 11am, so i got 3 hrs to continue my sleep...hehehe. usually during diz hours i will drive back home, its about 15mins bila sunday lah jalan x jem. 1015am dah kena gerak back to ofis. Finish work @ 2pm after Buletin 130, reach home about 230pm...so today, balik tadi, keluar jer lift,  i saw a cat tengah laypak baik punya kat depan  umah [pintu tutup], Dalam hati kata anak sapa lah yg telepas ni, mesti dia lapar, so ingat nak bagi makan lah pas tu lepaskan balik, bila dah nak sampai depan pintu another 2 hse to pass through...kucing tu dah bunyi running towards me, sekali tengok dats my kitty, si Rio.

Bila tanya kak ina, dia pun x sedar yg rio x ada, yelah dah ramai sgt, tapi dia perasan yg bila dia baring2 kat kerusi, d heran gak kenapa rio x dtg....isshh rio ni entah mcm manalah dia leh duduk kat luar, mak aiii bederau darah tgk dia berlari kat kita, bising lak tu, apa lah yg dia nak mengadu,... kan????, Dulu dulu belajar bahasa kucing x khatam, cikgu cabut lari, ni lah jadi nya, so dukong and peluk dia, degup jantung dia laju giler, sian dia. Pandai pulak tu, boleh dia tunggu kt pintu umah sampai kita balik, nasib baik tak ada org kebas. Lega rasa hati. Sampai la ni x taw nak fikir mcm mana dia leh ada kt luar, woishhh Rio ni bikin panaz jer lah.

Today i thot of introducing Omei, short form for 'Comel' [cutie]. Omei ni kitty yg boleh di kategorikan baik lah, senang uruskan dia, x byk kerenah, pandai layan diri sendiri, buat ler apa aje, muka rela aje....ala macam "AKAK rela ghitu"...hehehe
Asal dia dari Jombak, ada org bagi 3 ekor, 2 ekor bg kt ofis mate, umur masa tu dalam 3 bulan kalau x silap, so we juz took it sbb masa tu dia cute sgt and colour putih. Sekarang umur dah 3 tahun, dah 2 kali beranak tapi badan mantain jer, tak besar2, mcm yg lain kt umah ni.  Mandikan omei ok, senang sebab dia memang kitty yg x byk molut, maybe dia sedar diri yg dia menumpang kot, hehehe goooodddd kitty. Tapi  bila time mengawan, masyaAllah memekaknyer, kita pun leh naik hangin, kaki kita pun boleh di sondolnyer, dia tak kira, janji dia dapat mengesel badan dia jadi lah, ni namanyer miang tahap gaban.... hahaha.  Dia ni belum di kembiri lagi, ....bukan kambing biri2 ok, cuz we dulukan yg hero2. Kena tengok bajet gak dulu.
Suka main nyorok2 dalam beg, x kira plastic beg ke, handbeg kak ina ke or whatever yg blh dia masuk, peh tu feeling feeling sendiri...boleh???? One more thing about Omei ni, dia tak boleh tengok kitten, dia marah, mau di tamparnyer bdk tu sampai terpelanting lah jugak, apa penyakit dia x taw, dengan yg besar tak pulak dia marah2, berlakon baik ler tu.  Bila dengan kita dia baik sgt pandai buat hal sendiri, tapi bila kt buat2 x tgk dia...mula ler dia nak charas budak2 kecik kt umah tu.memang dasar kakak tiri ni. Kena jerit ngan kak ina, baru lintang punkang dia nyorok, takut kena bantai ngan kak ina lak...hehehehe

I think that's all about Omei...kitty yg x byk bunyi tapi bila tiba time dia....., aaaa jenuh memekak sampai x larat nak dengar. Before ending let share this foto.
Its Chicken day, tunggu kak ina balik dr pasar malam
Dah nampak kak ina, mengelupor x tentu pasal
 Bye for now, next time citer about my fifth kitty lak erk.

Friday, 18 November 2011

CHILLAX

CHILLAX...!!!!!! enjoy. learn and choose which is  the best way to be lazy.

video

Wednesday, 16 November 2011

Jeniffer

Today about Jeniffer, actually Jeniffer ni my sis punya cat, brought to da hauz untuk buntingkan dia, cuz my sis nak cucu hehehehe, ingatkan dia tak nak ngan hero2 kat umah ni, quite sumtimes jugak tunggu, uper2nyer dia dah memang bunting, one thing pasal Jeniffer ni masa dia bunting, habis bulu2 dia gugur, yg tinggal adalah yg kat ujung ekor skit and bulu dah tinggal setengah badan je, yg lain botak, dah jadi mcm anjing Poodle dah, pembawakan budak agaknyer...hehehe,  kalau manusia dah kira separuh bogel dah tu hehehe. Bila dah beranak lak, jadi garang, , yelah kitty lain x boleh langsung dekat dengan dia, and bila nak bagi balik to my sis dah payah sebab takut dia berkuntaw ngan cats yg ada kat umah sana. So maintain lah dia at the hauz. Sekali beranak 5 6 ekor tapi yg hidup ada lah 1 or 2 jer. kebanyakannya kena hempap dengan dia sendiri lah, kesian bdk2 tu. First beranak hidup  sekor, kita letak nama MANJA AAK (kalau nak tahu AAK tu apa maknanyer, kenalah tunggu citer bout manja nanti erk). Second dapat CEMPAKA & OKEED, Yg ketiga dapat CIKGU SHAARI & NORKIA, tapi yg kali ke4 ghamei la pulak, yelah sampai 5 ekor yg selamat, kita bagi nama anak2 yg ini, ARBUL, PUFFY, MARY, BABY and SIMBA yg baru last week mati. Yg terbaru ni lak dapat JESSICA & JEREMY.. Ok lah tu, cuz bila nampak jer dia pregnant, hati dah risau, berapa ekor pulak lah si Jeniffer ni nak bagi....suka dpt kitten, tapi takut nanti jadi terlalu byk..huhuhu, angkut ngan DBKL nanya kitorang.

Jeniffer ni mata dia cantik mcm pakai celak....besar and bulat [heh ada ke mata tiga segi??????]

Muka dia lak muka tak puas hati jer...kalau tenong kita, mcm dia nak terekam, tapi sebenornyer dia manja. Perasaan kita jer macam tu,  kalau kita panggil dia akan sahut, pandainyer........

Sekarang ni dah  beranak kecik, kena kurung dalam bilik, tak boleh campur ngan yg kat luar tu. Lagi pun dia ni cepat temper, apa yg tak kena entah.

Ni baru citer Jeniffer, byk lagi nak citer, cuz kitty ni ada byk kerenahnya. Its fun and juz cant stop telling stories about them. There's more to come....WAITY WAITY





Sunday, 13 November 2011

COMMERCIAL BREAK

Hi again, balik beli kitty food tadi, saja2 lah tgk2 video kt pc, i xcdently terjumpa diz video, so nak break skit about kitty we watch dis vlog, itu my brader Jimmy dia pun ada kucing 14 ekor, apart from dat, d bela ikan gak, ikan ni paling dia sayang, ikan kaloi, nama dia TASYA [full name Natasya] aaaaa korang mampu letak nama ikan mcm ni hahaha

Juz nak share and enjoy

p/s to all my beluved fruit child kalau windu kat pak su leh tengok vlog ni, paksu kan bz 4ever hehehe

video

JUNIOR


Hi all today get to bath another 5 kitty, including kitty of the day "JUNIOR" hehehe. 


Mesti org hairan kan why mandi kitty sikit2??? ada reasonnya. Firstly, sumtime d weather not dat clear, kak ina takut kitty dapat flu. Secondly cuz Kitty akan hide tempat2 tinggi and entah celah bedah mana entah x dapat nak cari and   x dapat ambil, terrerist bdk2 ni. Thirdly  sebab badan dah gedabak2 nak dapat syampu 1 badan berpeluh kita dibuatnya, nak main pancut jer takut air masuk telinga, jadi badak pulak kitty ku ini, mana tak nyer dah pekak badak hehehe, lagi pun towel pun dah tak cukup.
 


Today nak introduce ngan Junior. Junior ni dah lama tak mandi sebab dia suka laypaq kt atas almari, bila dia nampak jer ada bdk2 lain yg basah kuyup, cepat2 dia panjat and dok diam and berlakon lah tidor. tapi hari ni nampak dia tengah berr berr apa lagi ambil peluang lah. Mandi junior ni mak aiiii punyalah memekak macam  kena dera, dari first basah kan badan sampailah nak lap dia, memekak, mcm lah kita nak bantai dia ngan getah paip or mcm kita nak lemaskan dia dalam bilik air tu...heran.

  
Junior ni di lahirkan 2 beradik jer, nama adik dia atemp short form for Tempang [jgn gelak k, kesian kat dia] atemp ni cacat, cuba tengok kaki atemp tu tulang kaki dia tak leh nak bengkok, tersepit kat sofa masa dia baby, sebab mak dia suka sgt sorok dia kat sofa, kan dah citer yg sofa kat umah ada lobang.

Junior and atemp 





ni junior and oliver on our 2nd sofa
Kalau makan x suka rebut2, bdk2 lain meluru ke dapur mcm pelarian somalia, tapi dia maintain je laypaq, x heran langsung, selagi kita x letak makanan kat depan muka dia selagi tu dia x heran. Junior ni nakal sikit, nakal sebab suka main pukul curi ngan kitty2 yg lain...dia suka duduk atas tv rack tu guling guling manja, peh tu kl nampak je sapa2 yg duduk or jalan dekat skit dia ketuk kepala, pas tu dia wat tak tahu je sambil menghenchemkan diri, tang part berkuntaw lagi best...pas dia ketuk kepala, yg kena ketuk tu mestilah hanginkan...kembang2 ler bulu tunjuk samseng, tapi si junior ni tak der der nak gaduh, dia leh golek2 mcm kucing betina yg miang kat lantai, wat potong steam jer nak gaduh, so kensel lah, pandai lah sangat. Junior ni kalau kita beresin d akan bunyi, even tengah tidor lena pun dia leh jawap, sumtime bila kita panggil dia akan sahut...."Ye kak ina" hahaha juz joking, tak lah tapi dia akan sahut bahasa dia ler.

Muka junior ni mcm topeng Batman, dia manja tapi tak suka di pegang. tapi bila dia sakit or x sihat dia akan menyelit kat kita, x boleh nak baring2 mesti datang menyelit, setakat d sekor jer xper, tapi mesti ada yg lain yg jeles dtg menumpang...hmmmm nak kata apa pun tak taw.

K lah enough with junior for today, lepas ni nak g jumpa scandal dr krishnan...hahaha scandal tu babe...nak g beli food budak2 ni yg tinggal untuk one day jer lagi, selalu jumpa kat Giant tmn melawati je, tapi today wat appointment  jumpa kat SPCA ampang je.

Bye have a nice weekend.


Friday, 11 November 2011

Let's Know Them

video

Already know them????..before telling their story, today dapat mandi 4 ekor kitty je sebab tengok kat luar the weather was not dat clear, kak ina mesti x bg mandi sebab takut kitty2 get  flu hehehe,  @ da hauz we use 3 jenis syampu.


Yang biru tu bau wangi tapi x lasting, tahan lah 2 3 hari peh tu...dah bau ucuk acam balik, Friskies x berapa nak wangi tapi lasting, yg troy tu lak, medicated syampoo untuk yg byk hama.


Today nak kenalkan dengan OLAF, the oldest in da hauz umur dia kalau x silap 6 tahun kot, nama olaf ni dpt from movie "The Unfortunate Event" nama uncle dia yg jahat nak mampus tu, tapi olaf x lah jahat tu, tapi dia "PAILANG" in da hauz lah, sapa jer yg dia nampak kat depan mata, habis nak di charasnyer..x dpt berkuntaw ketok kepala sikit pun jadi lah. If makan kena bagi asing cuz  x suker makan skali dengan yg lain, ngada2 namanyer tu. Usually if we went out to buy groceries, selalu tinggalkan pesan supaya jgn gaduh2, balik nanti kitorang bg roasted chicken, tp x der nyer nak dengar kata, bila balik semuanya tido, mcm baik jer, tapi tgk umah bersepah bulu lepas gaduh, boleh, pandai budak2 ni berlakon sebenarnya hehehe. we usually bought roasted chicken  kat Giant, kena beli sekor baru cukup untuk yg kat luar and yg kat dalam bilik sekali.

Evey friday @ my place ada pasar malam...kalau kak ina rajin g, mesti bawak balik ayam goreng, dulu masa kitty x berapa byk, belilah 4 5 ketul, tapi skang dah kena beli 10 ketul....hmmmmmm rabak poket mcm ni, tapi nak wat mcm mana dah terbiasa. Si Olaf ni....entah lah it kinda weird kalau nak citer, tapi dia tahu kalau hari jumaat jer dia mesti g manja2 ngan kak ina, agaknyer dia tahu kot 'Its Chicken Day".

Nak mandikan si Olaf ni...memang payah, dia sekor jer kalau nak syampu, i will sweat like hell...mcm bru balik jogging, lenjun baju dibuatnyer. skali kita pancut ngan air sekali dia lompat, bersilat jugak lah dalam bilik air tu kalau mandikan Olaf ni. Tengok muka Olaf ni mcm garang jer kan...tapi bila dia start bunyi, kita pun blh nak gelak, mak aiiii halusnyer suara, pecah lobang betul, suara x padan ngan badan.....dah kantoi.

Orite enough for today about Olaf, jgn x ingat, ni ada 29 ekor lagi nak di perkenalkan....JENUH kalau nak hapdate tiap2 hari, mau sebulan nampak gayanyer...soooo tunggguuuuuu for the rest of it.

Chow Chin Chow

SIMBA IN SWEET MEMORIES

SIMBA
SIMBA HENSCEM BOY

Siang tadi, one of the kitty mati...SIMBA, huhuhu x sempat nak bwk g klinik, sebab ingat demam biasa je, kitty kat umah ni kalau demam we gave them air badak and air kelapa jer.....so far for yg tahan cepat baik lah, tapi diz one macam x biasa je, yelah selera makan ok je...banyak makannyer, tapi perut dia buncit, x taw apa penyakitnyer, setengah catz kalau kena virus, mulut akan keluar air, tapi si Simba ni air kuar kat edung, and edung dia bengkak, kesian dia.

Baru semalam ambil gambar dia duduk kat dpn pc, masa tu dia ok jer, cuma mintak kita pegang dia, x sangka lak upernyer itu last dia mintak manja ngan kita.
TAKEN 24 HRS B4 HE IS GONE


Masa nak mati siang tadi pun dia duduk kat pintu bilik and tunggu kitorg keluar, kak ina yg temankan ,urut2 badan dia, kak ina ni berani skit but for me it kinda x sampai hati nak tengok masa dia tarik nafas terakhir tu. Simba ni baru je 10 months old, sekejap jer dia dpt tinggal sama huhuhu.  We, specially kak ina selalu pesan pada kitty2 yg sakit yg rasa mcm x ada harapan tu, "Kalau sakit and tak tahan, pergi jer lah dari menahan sakit, kak ina  kesian and x sampai hati nak tengok". tapi kalau yg nampak mcm diam aje....aaaa tu nak sakit ler tu, but we will try to do apa yg termampu, kalau sempat we take them to the klinik, kalau x sempat....kita redha jerlah. though bdk2 ni x faham bahasa we often talk to them....hehehe ni kalau bdk2 menjawap lah...mau kita campak jer keluar...isssh dapat kucing bercakap..mau naik segala bulu yg ada kat badan ni, hehehe. Silap hari kalau kita marah, mau dia lawan balik cakap kita. For me xper biarlah dia jadi kitty jer and kita ni manusia tuan dia. Biar kita jer yg bercakap.

As i can remember dah banyak gak kitty come and go...yg dah gone pun leh tahan banyak nyer....often, kalau ada yg mati specially yg dah besar we buried them kat belakang umah cik ani, kalau lah kena letak batu nisan, dah kaya dah org yg wat batu nisan tu kan. Simba ni pun x tahulah ada space ke tidak nak tanam kat Jombak tu. Later we check lah.

For today i will juz put Simba nyer foto jer...easy easy if i got time i will upload vlog of my catz yg pernah stays with us. Bye SIMBA.
Simba mati kan depan pintu bilik ni lah


Olaydee Peep