Tuesday, 8 November 2011

Intro skit lg & Maintenance

  Lets start  wiz introducing  my kazen Ina,  most of the time d yg manage the hauz, if m working.... d  keje sendiri and suker menjahit small stuff and cooking....d selalu bahasakan diri dia ngan kitty kat umah ni kak ina....MAMPU....  x mampukan.... x  kiralah kucing tu kitten ke, dah tuo ke status tetap maintain "Kak Ina"...budak2 [kitty2] faham lak tu..hahaha. Zaza my little gurl..seldom ada kat umah sebab lebih suker melepak kat umah nenek  kat... bak kata zaza Jombak [gombak] sebab kt sana cik ani [nenek zaza] suker bawak jln... specially bila Festival City dah bukak apa lagi merayap jer lah.  She a catz luver juga...kutip anak kucing sorok kat umah belakang...nak bawak balik takut cik ani bising...tiap2 hari sorok2 bg makan.  Ada 1 hari tu dia call nangis2 sebab anak kucing sakit mata..tanya mcm mana nak buat....mana lah kita nak tahu...bukannya doktor pun...selalu kat umah ni...sakit mata letak eyemo jer....sampai juling2 mata budak2 [kitty] kitorang kejekan. Cukup la erk about them. 

K bout maintance la....dulu masa x tahu and x pandai, makanan, we juz bought Friskies....yelah tgk iklan kucing cantik aje...so mestilah bagi makan friskies cuz nak kucing kita pun cantik mcm iklan tu gak kan..hehehe, wet food we gave them whiskas..sebab friskies  nyer wet food kering...x menyelerakan....wah mcm kita lak yg nak makan hehehe. ....Food ada jgk tkr ke Science Plan and Royal Canine, kucing 4  5 ekor boleh ler tahan lagi, tapi skg dah berpuluh ekor...Budget KEBABOOM.  So now i bought cat food from da Dr itself...
The dr name is dr krishnan...dr kembiri from spca...dia kata makanan yg berwarna warni not good for the cat...berrr berr akan cair and busuk, phoo phoo pun berkaler gak...ummmmmppp i wonder,  kalau lah ada catz food kaler rainbow...wow colourful ler rumah erk...bukan rainbow after the rain...but rainbow wiz shit wakaka....Vetmaster cat food ni come with 10kg and 20kg, dah ada berpuluh ekor.. i prefer to go with 20kg,  per month 60kg and sumtime kalau buruk lantak budak2 ni capai gak ke 70kg huhuhuhu.

For litering, dulu kita beli pasir and pasir pun dah tak boleh tahan, hancing ya amat and phoo phoo bdk2 ni pun ucuk acam...dari luar umah dah boleh bau. Now m using Feline Fresh...serbuk kayu, mahal dari pasir tapi worth buying and using it...per month 4 packet,  kalau pasir 8 pack pun belum tentu cukup, the best thing about it...kita leh flush ke toilet....if pasir kita kena masuk dalam plastik,  and bau umah pun ok, ala mcm IKEA..catz litter ni juz for catz yg kat luar jer,  yg dalam bilik lak bdk2 tu berr berr dalam bathroom.... yg kecik2 x berapa nak pandai tu....berr berr tang mana sempat jerk..neway phoo phoo bdk2 kecik ni x bau sgt.

For the air dat we breath we use Coway Air Purifier....x boleh cover pun the whole hauz, but kira ok lah if we juz place it kt ruang tamu...x lah bila bernafas terasa sempit lobang edung, tambah lak ngan bulu edung lagi lah sempit kan, so once a week bukak and buang bulu2 yg dah di sedutnyer....eeemmmmm seminggu skali bukak..boleh dapat sekor lagi anak kucing...punyer lah byk bulu kt filter tu....

Overall expenditure for catz jer...lebih dr bayar duit kete....dah macam bayar second hauz.  One thing dat i realize when taking care of  them is that, how broke we can be...but for the catz... Syukur Alhamdulllah rezeki tu still ada jer....  xpernah kehabisan food... tu lah Tuhan tu maha adil kan....Amin.

Enough for today...later2 if i got time...we make another introduction for my furry hauzy hauzy mate.

2 comments:

  1. terbaik hehehe... besh besh... go go chaiyo hapdate jgn x hapdate k... <3

    ReplyDelete
  2. I LOIKE!!! Hebat la AUnty Luv.. Tulis ar lagi.... tak sabar nk baca.. Interesting... <3 <3

    ReplyDelete

Olaydee Peep